Bioethanol

Een ander woord voor bioethanol is alcohol.  Het wordt gemaakt uit natuurproducten zoals suikerriet, bieten, aardappelen, granen, ... en zelfs uit wijnoverschotten.  Vandaar de toevoeging bio.  Ook is het bio omdat de verbranding ervan CO2-neutraal is, dit betekent zoveel dat er evenveel CO2 in het milieu komt als dat de plant in zijn groeiproces opgenomen heeft.

Bio ethanol gebruiken as brandstof in een sfeerhaard is volledig veilig.  Meer, door de propere verbranding komt er geen rook of roet vrij.  Dus is er ook geen schouw nodig.

De wetenschappelijke notatie is C2H6O or   ^OH.

Het branden van bioethanol komt overeen met de chemische reactie: C2H5OH+3O®2CO2+3H2O.  Dus enkel CO2 and water komt vrij, wat hetzelfde is wat mens en dier uitademt.  Merk op dat er geen gevaalrijke CO vrijkomt, zoals bij traditionele haarden op hout of gas.

Het verbruik van een biohaard is dus dubbel belangrijk.  Bij elke centiliter bioethanol die verbrand wordt, staat ook een verbruik zuurstof tegenover. 

AANDACHT:

Alleen pure biologische ethanol in gebruik met bio ethanol branders met een volledige verbranding, zijn deze voordelen gegarandeerd.  Wij hebben dan ook sterke twijfels rond het branden van ethanol in eenvoudige potjes en bakjes.

Bioethanol is een brandstof, gebruik daarom alleen bio ethanol branders die doordacht zijn op het vlak van veiligheid.